Címlap Hírek, aktualitások Friss hírek Pályaorientációs nap a Jankovichban

Pályaorientációs nap a Jankovichban

E-mail Nyomtatás PDF

 

Mi leszel, ha nagy leszel? Hallja a kamasz nem egyszer a kérdést.

Mit válaszol? Felnőtt.

Nem véletlenül, hiszen nem egyszerű feladat kitalálni mivel is foglalkoznánk szívesen az életben. Iskolánk ezért is fektet nagy hangsúlyt a pályaorientációra, már első osztálytól kezdve, hogy megkönnyítse a pályaválasztást tanulói számára.

A Pályaorientációs nap, mint egész napot felölelő program a 2017/2018- as tanévtől került bevezetésre az általános iskolák, és a középiskolák számára. A 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelet alapján az intézmények tanév rendjében egy tanítás nélküli munkanap, kizárólag pályaorientációs célra használható fel.

A program célja, hogy a tanulók évről évre különböző pályaorientációs témájú feladatokkal foglalkozzanak, gyárlátogatásokon vegyenek részt, az oktatási intézmények valamennyi évfolyamán. További célja, hogy a tanulókat fokozatosan készítse fel  a felnőtt életre, a továbbtanulásra, életpályájuk megtervezésére. Fontosnak tartjuk, hogy már egész fiatalkorban elinduljon ez a folyamat, ezért a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarával közösen próbáljuk tanulóinkat felkészíteni az egész életen át tartó életpálya-építésre.

Az idei pályaorientációs nap megszervezése nem volt egyszerű feladat, azonban Kőhalmi Kálmán kamarai pályaorientációs tanácsadó kontrollálásávalsikerült megvalósítani az intézmény pályaorientációs programját, október 22-én.

Az alsó tagozatosok osztálykeretben a kamarától kapott támogatás alapján a pályaorientációhoz kapcsolódó gyakorlati tevékenységeket végeztek. Első évfolyamon játékos formában ismerkedtek a segítő foglalkozásokkal (orvos, postás, szerelő stb), a hozzájuk kapcsolódó munkaeszközökkel, öltözékekkel. A másodikosok öltöztetőbabát készítettek és ruhákat terveztek, rajzoltak, díszítettek számára.

A 3.a osztály Az Amerikából jöttem… játék keretében találtak ki mesterségeket, majd a szakmákat a drámapedagógia módszerével meg is jelenítették. A 3. b osztály megismerte mivel foglalkozik a takács, egyszerűszövőkeretet készítettek, amelyen ki is próbáltak a tevékenységeket: szőttek, fontak. A 4.a osztályosok a fonalfajtákat ismerték meg és barátságkarkötőt, papírsablon segítségével sünit készítettek. A párhuzamos osztályban a gyöngyfűzés rejtelmeibe vezette diákjait a tanítónéni és kulcstartók, gyöngyállatkák készültek az apró kezek alatt.

A felső tagozatosok gyárlátogatásokon is részt vettek az osztályfőnökök kíséretével, szigorúan betartva a járványügyi előírásokat. Kivétel volt a hatodik évfolyam, akik vetélkedő keretében ismerkedtek a különböző szakmákkal. Az ötödik osztályosok a Hamburger Hungária Papírmúzeumába látogattak el, ahol egy rövid gyártörténeti előadás után megtekintették a Kalandos papírtörténet elnevezésű kiállítást. A két hetedik osztály a MOMERT Zrt.-nél járt. Itt tanulóink megismerkedtek a gyár történetével, és a különböző gyártási tevékenységekkel, így megtudták hogyan is készülnek azok a mindennapokban használatos eszközök, amelyeket otthon vagy akár konyhában láthatnak és használnak.

A nyolcadik évfolyam a Digitális Közösségi Alkotóműhelybe látogatott, amelynek már a neve is sok mindent elárult számukra. A digitalizáció, amely mindennapjaik része, nemcsak a közösségi kapcsolattartás jelenti, hanem a munkavilágában is számos lehetőségeket kínál. A diákok három csoportban elosztva ismerkedtek meg adrónok irányításával, programozásával, a robottechnikával, a 3D-s programozással és a hagyományos faipari szakmákkal, amelyet már modern gépek használata tesz változatossá és könnyebbé.

A programok minden korosztály számára hasznosak voltak, különösen nyolcadikos tanulóinknak, hiszen nekik néhány hónap múlva el kell dönteniük, mivel szeretnének foglalkozni az általános iskola befejezése után. Mert számukra életük egy szakasza lezárul és új lehetőségek várnak rájuk.

Márkusné Igmándi Zita

 

8. évfolyam a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben

Forrás:https://www.facebook.com/dka.dunaujvaros/photos/pcb.140032437835007/140031404501777/?type=3&theater

 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!